In de dierenwinkel en ook bij veel supermarkten kan je verschillende merken hamstervoer kopen. Waar je op moet letten is dat het voer niet te eenzijdig is. Alle hamstersoorten houden van diversiteit als het om voer gaat. Goed hamstervoer bestaat bijvoorbeeld uit graskorrels, rogge, pinda’s, graan, johannes-brood, haver, maïs, gedroogd brood (vaak gekleurd), zonnepitten en andere soorten pitten en noten. Vaak voegt de fabrikant de benodigde vitaminen extra aan toe. Dit zit meestal in de graskorrels of gedroogd brood, toegevoegd op het moment dat ze het kleuren. Ook zijn er egale brokken geschikt voor hamsters te koop. Nadeel is dat het eenzijdig lijkt en dat de hamster altijd hetzelfde eet. Wel heeft het als voordeel dat bij het eten altijd alle benodigde vitaminen en eiwitten binnen krijgt en niet kieskeurig kan zijn. Maar in de praktijk zie je dat een hamster bijna nooit kieskeurig is en altijd heel diverse eet. Geef een hamster geen konijnenvoer. Dit is veel te eenzijdig en niet goed voor de hamster. Caviavoer kan wel omdat dit veelal hetzelfde voer is met extra vitaminen C. Een hamster heeft in principe geen vitaminen C nodig en zal het daarom uitplassen.

Hope Farms

Kona Corn

Een dwerghamster eet tussen de 5 en de 10 gram en een Syrische hamster eet ongeveer 8 tot 15 gram voer per dag. Hij regelt zelf zijn voedselopname en je hoeft dus niet elke dag te voeren. Beste is om de hamster om de dag een handje voer te geven. Dit is gemiddeld zo'n 30 gram en is qua hoeveelheid beter te geven. De eerste dag eet hij de echte lekkere dingen op en volgende dag het restant. Wanneer je een hamster te veel voer geeft, dan zal hij niet overmatig eten en dik worden. Maar zal dit of laten liggen of gaan hamsteren en dus opslaan bij zijn voer voorraad.

Een hamster is dol op vers groente en fruit zoals wortel, sla, andijvie, appel, witlof, paprika, komkommer, tomaat, peer, banaan, etc. Geef dit wel in beperkte mate. Overmaat kan namelijk schadelijk zijn. Daarnaast hamsteren zij en wanneer ze vers groente of fruit hamsteren, kan dit gaan rotten.

Je kan je hamster nog meer verwennen door af en toe een lekker hapje te geven. In de dierenwinkel zijn diverse snoepjes zoals yochurtdrops, tarwe-aren en knabbelsticks te koop. Maar je kunt ook denken aan ongezoute nootjes, rozijnen of een stukje gedroogd brood. Roborovski dwerghamsters zijn van alle soorten het gekst op graszaden en je maakt ze blij met een beetje kippenvoer wat je door de kooi kunt strooien.

Natuurlijk moet een hamster beschikken over vers drinkwater. Het beste is om een nippelfles te gebruiken zodat het water niet vies wordt. Waterbakjes kan natuurlijk ook, maar dan moet je wel elke dag vers nieuw water geven.

Mogelijke ingrediënten hamstervoer

Hieronder zie je een overzicht van de mogelijke zaden, noten, gedrooge groente en andere ingrediënten wat in hamstervoer voorkomt.

Tarwe

Tarwe (Triticum-species) is een graansoort dat over de wereld veel aanwezig is. Tarwe is rijk aan vitaminen B-complex (vooral B11).

Gepofte tarwe

Gepofte tarwe zijn tarwekorrels die onder hoge druk verwarmd en opengebarsten zijn en bevat dezelfde vitaminen als tawre. In bepaalde hamstervoer zit geen tarwe maar alleen gepofte tarwe.

Zonnebloemzaad

Zonnebloemzaad wordt ook wel zonnebloempitten genoemd en zijn de zaden van een zonnebloem. Het is eiwit rijk en bevat veel vitamine B1 en B6. Tevens bevat het de benodigde magnesium.

Johannesbrood

Johannesbrood zijn eetbare peulen van de Johannesbroodboom en worden snel droog en hard. Het heeft een hoge voedingswaarde en geeft veel energie.

Gedroogde erwten

In gedroogde erwten zit de benodigde vitamine A.

Gedroogde erwten

In gedroogde erwten zit de benodigde vitamine A.

Haver

Haver is een eenjarige plant uit de grassenfamilie. Haver bevat saponinen, kiezelzuur, kobalt, magnesium, ijzer, de vitaminen K, E, B1, B2, B6 en carotenen.

Pompoenpitten

In pompoenpitten zit veel mineralen zoals calcium en fosfor.

Mais

Mais is een graan wat origineel afkomstig is uit Midden-Amerika en behoort tot de grassen.

Maisvlokken

Dit zijn de lichtgele platte stukjes. Hele maiskorrels zijn lastig te eten en daarom wordt het geplet.

Gedopte pinda's

In pinda's zit heel veel magnesium en bevat de benodigde vetten.

Gedroogte wortelstukjes

Gedroogde wortel bevat vitaminen A, B-complex en C.

Gedroogd brood

In bepaalde hamstervoer zitten kleine stukjes gedroogd en gekleurd brood.

Speelvoer en knaagbrokken

In bepaalde hamstervoer zit speelvoer. Dit zijn grote en harde stukken waar ze lekker aan kunnen knagen.

Melasse en term zonder toegevoegde suikers

Melasse is een stroopachtig bijproduct van de productie van suiker uit suikerriet of suikerbieten. Melasse wordt gebruikt als bindmiddel / plakmiddel met betrekking tot de gekleurde harde brokken wat in veel voeding te vinden is. Toch gebruikt niet iedereen hiervoor melasse. Er zijn ook fabrikanten zoals Supreme die Johannesbroodpitmeel als bindmiddel gebruiken.

Dit is op de verpakking vaak terug te vinden. Op de verpakking staat dan "zonder suikers" of "zonder toegevoegde suikers". Zonder suiker is verradelijk omdat je dan denkt dat er geen suiker inzit. Dat is niet het geval, in alle hamstervoeding zit natuurlijke suikers.

Eiwit

Hamsters kunnen niet zonder eiwitten, ze hebben dit elke dag nodig. Eiwitten zijn nodig voor de opbouw van het lichaam. Op jonge leeftijd hebben hamsters meer eiwitten nodig dan wanneer ze oud zijn. Eiwitten zijn eveneens nodig voor het zuurstofstransport naar spiercellen en de opbouw van spierweefsel. Eiwitten bestaan uit aminozuren en spijsvertering breekt het eiwit af tot de individuele, in totaal 25 verschillende soorten, aminozuren.

Eiwitten kan je verdelen in dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zit vooral in vlees en dierlijke producten en plantaardige eiwitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten en sojabonen. Dierlijke en plantaardige eiwitten verschillen van elkaar qua aminozuurpatroon. De aanwezigheid van de essentiële aminozuren bepaalt de kwaliteit van het eiwit. Eiwitten met een hoog gehalte aan aminozuren hebben een hoge biologische waarde. Over het algemeen hebben dierlijke eiwitten een hoger biologische waarde dan plantaardige eiwitten. Dit komt omdat dierlijk eiwit qua patroon het meest op het eigen eiwit lijkt. Behalve soja-eiwit, dat heeft eveneens een hoge biologische waarde.

In veel hamstervoer zit weinig of geen dierlijk eiwit. In principe is dit ook niet nodig. Op veel websites staat dat een hamster dierlijk eiwit moet hebben. Dit is een fabel! In het wild eten hamsters soms kleine diertjes, maar dit is niet dagelijks en veelal bij toeval dat ze het vinden of vangen. Dierlijk eiwit in de vorm van meelwormen, hardgekookt ei of een hondenbrok vinden ze heel lekker en kan een goede bouwsteen zijn bij het opgroeien of tijdens en na de zwangerschap. Geef geen krattenbrokken, want deze zijn veel te zout. Maar zoals al aangegeven is het niet echt nodig. Want in hamstervoer zit namelijk heel veel plantaardige eiwitten.

De behoefte van eiwit is afhankelijk van de leeftijd van de hamster. Jonge hamsters moeten nog groeien en hebben daarom meer behoefte aan eiwit. Dierlijk eiwit is op later leeftijd moeilijk verteerbaar en te veel hiervan is voor de hamster niet gezond. Veel eiwit is op latere leeftijd ook niet meer nodig, het is een bouwstof en de groei van cellen is op latere leeftijd minder. Plantaardig eiwit bevat minder zwavel bevattende aminozuren zoals methionine. Te veel aan dierlijk eiwit wordt in vet omgezet en kan zorgen voor verzuring van het bloed, kan botdichtheid aantasten, het immuunsysteem verzwakken en de nieren aantasten. Overmatig dierlijk eiwit kan ook groei van tumoren veroorzaken. Maar kan ook het gedrag beïnvloeden. Bij te veel aan eiwit kan een hamster schrikachtig en/of bijterig worden. Wanneer een hamster ziek is en het urineert meer dan anders, geef dan geen extra dierlijk eiwit. Dit omdat dan de nieren extra aan het werk moeten.

Zwangere en jonge Syrische hamsters hebben extra eiwitten nodig. Daarom wordt wel eens aanbevolen om dan hondenbrokken of meelwormen te geven. Een alternatief dat je aan zwangere hamsters, zogende hamsters en aan opgroeiende hamsters kunt geven is brinta pap. Maar geeft dit in beperkte mate omdat ze hier snel dik van kunnen worden. Dit geldt voor dwerghamsters in minder mate. Bijvoeren is niet nodig totdat de jongen ongeveer 10 dagen oud zijn en aan vast voer beginnen.

Mineralen

Calcium, fosfor, ijzer etc. zijn miniralen. Het zijn grondstoffen die nodig zijn om te bouwen en nodig voor het goed functioneren van het hamsterlichaam.

Calcium
Calcium geeft stevigheid aan het skelet en gebit. Tevens is calcium nodig voor het goed functioneren van de spieren en zenuwen.

Fosfor
Fosfor is eveneens nodig voor de stevigheid van het skelet. Daarnaast maakt fosfor deel uit van het DNA en is het nodig voor stofwisseling.

IJzer
IJzer is een belangrijk bestanddeel van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen, het transportsysteem van zuurstof. IJzer ondersteunt het immuumsysteem en draagt bij aan de energievoorziening.

Jodium
Jodium is nodig voor de vorming van schildkleirhormonen en die zijn belangrijk voor de groei en de stofwisseling. Ook is ijzer nodig voor het goed functioneren van de zenuwstelsel en draagt bij aan de energievoorziening.

Kalcium
Kalcium is nodig voor het samentrekken van de spieren en de energiehuishouding in de spieren. Tevens is het nodig voor het goed functioneren van de zenuwen en het handhaven van een normale bloeddruk.

Koper
Koper zorgt dat ijzer wordt vastgelegd in hemoglobine en speelt op deze wijze een rol bij het zuurstoftransport. Ook is koper betrokken bij pigmentvorming en bij bindweefsel- en botvorming. Koper is belangrijk voor goede weerstand en draagt bij aan de energievoorziening.

Magnesium
Magnesium is voor de energiestofwisseling, voor de opbouw van de spieren, functioneren van de spieren en overdracht van zenuwprikkels nodig. En zorgt mede voor stevigheid van het skelet.

Mangaan
Mangaan is nodig voor de vorming van botweefsel en is betrokken bij de stofwisseling van aminozuren, cholesterol en koolhydraten.

Natrium
Natrium is nodig voor een goed evenwicht in de vochthuishouding, voor het samentrekken van de spieren en de zenuwprikkelgeleiding. Daarnaast levert natrium samen met kalium een belangrijke bijdrage aan de regeling van de bloeddruk.

Zink
Zink is nodig voor de opbouw van eiwittten en daarmee voor de groei en vernieuwing van weefsel. Zink zorgt ook voor gezonde botten, haar, huid en een goed geheugen. Daarnaast heeft zink een belangrijke rol bij de afbraak van koolhydraten. Zink is onderdeel van het hormoon insuline en het zorgt ervoor dat het afweersysteem goed werkt. Het draagt daarnaast bij aan de vruchtbaarheid

Vitaminen

Vitamines zijn chemische verbindingen en spelen net zoals mineralen een rol bij de groei, het herstel en het goed functioneren van het lichaam. Ook zijn ze belangrijk voor een goede gezondheid.

Vitamine A
Vitamine A is betrokken bij de weerstand. Het wordt daarom ook wel de anti-infectie vitamine genoemd. Daarnaast speelt het een rol bij de groei, gezichtsvermogen en de gezondheid van huid en tandvlees.

Vitaminen B-complex
Vitaminen B-complex bestaan uit verschillende vitaminen (B1, B2, B3, B5, B6, etc.) en hebben allerlei functies zoals het zorgen voor verbranding van koolhydraten, rol bij afbraak van eiwitten en functioneren van zenuwstelsel en het hart.

Vitamine C
Vitamine C is belangrijk voor de goede weerstand. Het zorgt tevens voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Vitamine C bevordert de opname van ijzer. Het zorgt tevens voor het goed functioneren van het zenuwstelsel en draagt bij aan de energiebehoefte.

Vitamine D
Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden. Het bevordert de opname van calcium en fosfor. Vitamine D speelt tevens een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren.

Vitamine E
Vitamine E speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsel. Het is eveneens belangrijk voor de weerstand.

Vitamine K
Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling, maar ook voor de botstofwisseling.